Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba je bil naš gost nekdanji direktor ukinjenega Muzeja novejše zgodovine dr. Jože Dežman. V oddaji smo najprej voščili ob državnem prazniku, potem pa razmišljali o samostojnosti in razlogih za praznovanje. Po 32. letih se namreč zdi, da smo na pragu restavracije socialističnega sistema. Nekateri, predvsem mladi imajo težavo s točko preloma, osamosvojitvijo. Zdi se, da se ne zavedajo razlike med nekdanjo totalitarno komunistično Slovenijo in demokratično, na človekovih pravicah, pluralnosti in svobodi temelječo Republiko Slovenijo.
Moja zgodba
V oddaji Moja zgodba je bil naš gost nekdanji direktor ukinjenega Muzeja novejše zgodovine dr. Jože Dežman. V oddaji smo najprej voščili ob državnem prazniku, potem pa razmišljali o samostojnosti in razlogih za praznovanje. Po 32. letih se namreč zdi, da smo na pragu restavracije socialističnega sistema. Nekateri, predvsem mladi imajo težavo s točko preloma, osamosvojitvijo. Zdi se, da se ne zavedajo razlike med nekdanjo totalitarno komunistično Slovenijo in demokratično, na človekovih pravicah, pluralnosti in svobodi temelječo Republiko Slovenijo.
Informativni prispevki
Ob dnevu samostojnosti in enotnosti smo se pogovarjali z novinarko, zgodovinarko in avtorico več knjig na temo nastajanja naše države dr. Rosvito Pesek.
Informativni prispevki
Duhovna misel
Pred neko cerkvijo v Južni Koreji je stal Kristusov kip. Bila je vojna in med boji so ga tako poškodovali, da je Padel na tla in se razbil ...
Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.
Komentar tedna
… Kaj bo mene preživelo? Kaj bo moja generacija ustvarila trajnega, da bodo prihodnji rodovi s ponosom ohranjali in predajali naprej? Marsikdo niti nagrobnika ne pusti za sabo. V življenju je ustvaril goro odpadkov, ki ga je pokopala pod sabo. V trošenju se je iztrošil, upepelili in raztrosili so ga. Pred Binkoštmi smo. V sebi nosimo Božjega Duha, ki ustvarja življenje in lepoto. Tisto, ki ne mine, ker je vedno mlado. Dajmo mu priložnost, da bo iz nas ustvaril nekaj lepega in trajnega.
Doživetja narave
Svoje navdušenje nad Stvarstvom in njegovim varovanjem so delili člani skupine Laudato si, ki se je pred desetimi leti oblikovala v Dravljah v Ljubljani. Alenka Bahovec, Jurij Dobravec, Anton Lesnik, Katarina Novak in Ana Pavlek so povedali, kako razumejo ekološko spreobrnjenje in kakšno moč ima v dobi zelenega prehoda.
Pogovor o
Kako bo zakon o psihoterapiji, ki je trenutno v parlamentarnem postopku, vplival na dostopnost, kakovost in varnost psihoterapevtskih storitev v Sloveniji? Kdo bo smel izvajati psihoterapijo v zdravstvu in kako bo zagotovljeno varstvo pacientov? V oddaji Pogovor o smo ta in druga vprašanja zastavili sogovornikom v studiu: državnemu sekretarju na Ministrstvu za zdravje Denisu Kordežu, direktorju ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda Miranu Možini, klinični psihologinji Maši Naraločnik Sinur in podpredsedniku Zveze organizacij pacientov Slovenije Franciju Gerbcu.
Globine
Ključni dogodki minulih tednov v življenju katoliške Cerkve so bili izhodišče tokratne oddaje. O vlogi Cerkve v današnjem svetu, o tem, kako papež s svojo držo nagovarja ateista in v čem je dostojanstvo, h kateremu je poklican vsak član Cerkve, je tekla beseda. Naša gosta v četrtem delu iz cikla Dialog z ateizmom, ki smo ga začeli z odgovori na komentarje pretekle oddaje, sta bila jezuit p. Damjan Ristić in ateist Simon Rígać.
Komentar tedna
… Kaj bo mene preživelo? Kaj bo moja generacija ustvarila trajnega, da bodo prihodnji rodovi s ponosom ohranjali in predajali naprej? Marsikdo niti nagrobnika ne pusti za sabo. V življenju je ustvaril goro odpadkov, ki ga je pokopala pod sabo. V trošenju se je iztrošil, upepelili in raztrosili so ga. Pred Binkoštmi smo. V sebi nosimo Božjega Duha, ki ustvarja življenje in lepoto. Tisto, ki ne mine, ker je vedno mlado. Dajmo mu priložnost, da bo iz nas ustvaril nekaj lepega in trajnega.
Spominjamo se
Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče
Kuhajmo s sestro Nikolino
Kje vse lahko v kuhinji uporabljamo svinjsko mast, je zanimalo našega poslušalca. Sestra Nikolina pravi, da jo lahko uporabimo vsepovsod: na svinjski masi lahki cvremo, pražimo, opečemo meso … Jedi bodo imele drugačen, za mnoge boljši okus. Mast odmerjamo po žlicah, ne v velikih količinah. Svinjsko salo pa uporabljamo tudi za piškote, tudi za valjane kekse, mašinske - strojne piškote. Salo je odlično tudi za mazanje modelov ...
Življenje išče pot
Konec maja je na Brdu pri Kranju potekal forum z naslovom Bivanjska problematika mladih in starejših - Ključ do rešitev. Zbrani strokovnjaki so podali možne rešitve za stanovanjske izzive, s katerimi se soočata tako mlajša kot starejša generacija. V panelu z naslovom Dostojno bivanje v starosti - skupaj je lažje biti sam, je sodelovala tudi Alenka Ogrin iz Inštituta Antona Trstenjaka, kjer se posvečajo kakovostnemu staranju in medgeneracijskemu sodelovanju.